Pluk de stad

Hoeveel lekkers herbergt een stad achter haar gevels, in (bedrijfs)tuinen, parken, op daken, misschien kelders na een vruchtbaar moestuinseizoen? 

Met “Pluk de stad” wil Citamine een nieuwe traditie van “oogstdelen” introduceren in Mechelen.

Heb je een druivelaar, een fruit- of notenboom, heel veel tomaten, courgetten, pompoenen, of iets anders, leggen je kippen zoveel eieren dat je ze zelf niet verwerkt krijgt? Dan is het misschien wel leuk om de oogst die je zelf niet weggewerkt krijgt, te delen of te ruilen? 

Wist jij al dat je buur een paar huizen verder de lekkerste boontjes kweekt maar dat ze er al langs zijn oren uitkomen? Verlekker jij je ook al jaren op de kersen van je achterbuur die jammer genoeg worden opgegeten door de vogels omdat hij geen ladder heeft om ze te oogsten?

Registreer je dan hier en hang een affiche aan je raam.

Deel het overschot aan groenten, fruit of kruiden uit je tuin met andere Mechelaars, evt. tegen een (vrije) bijdrage.

Ontdek vanaf september de plukkaart op deze pagina.

Zo weet je waar je in Mechelen terecht kan om verse groenten, fruit, kruiden of andere natuurproducten te vinden die anders misschien verloren gaan.

Hoe werkt het praktisch?

  1. Je vindt vanaf september de eerste plukadressen op een interactieve kaart op deze pagina. Tijdens de maanden september en oktober kan je jezelf blijven aanmelden.
  2. Bij elk van de locaties staat vermeld wat er precies valt te oogsten, of je zelf moet oogsten en/of er een vergoeding wordt verwacht.
  3. Mechelaars die graag hun oogst delen, herken je ook aan de ‘Pluk-de-stad’ affiche achter hun raam.
  4. Omdat het moeilijk te voorspellen is wat er precies wanneer kan geplukt worden (en in welke hoeveelheid), is het soms mogelijk om op voorhand af te stemmen met de aanbieder. Als iets toch niet beschikbaar is, wees dan niet teleurgesteld, misschien kan je meteen iets afspreken voor de volgende oogst enkele dagen later.

Veel plukplezier!