In april zijn we eindelijk, een jaar later dan oorspronkelijk verwacht, écht begonnen met Coflab. Sindsdien rijden we wekelijks rond met onze bakfiets om koffiegruis op te halen bij de Mechelse stadsdiensten. Misschien hebt je ons al eens gezien of gehoord …

Het had wat voeten in de aarde, of liever handen in het koffiegruis, gisteren was het zover: De allereerste Mechelse oesterzwammen werd geplukt in de Potterij én door Funky Jungle verwerkt tot meesterlijke hapjes.

Drie jaar geleden stonden we, samen met Patrick Princen, al eens in de kelders van het oude stadhuis te dromen van “Champignons de Malines”, onze zelfgekweekte Mechelse (oester)zwam…

In augustus 2020 kwam voor het eerst de vraag of we in het voormalige huis Joossen in Mechelen oesterzwammen op koffiegruis wilden kweken. De stad had een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om haar koffiegruis te valoriseren en een oesterzwamkwekerij werd als een van de meest toegankelijke opties naar voren geschoven. De rit die daarna volgde … is voor de annalen.

Flash forward: Sinds gisteren heeft Mechelen écht een lokale oesterzwamkwekerij. Want er zijn getuigen… Een twintigtal persoonlijk uitgenodigde Coflab fans ontdekten de eerste oesterzwamkwekerij van Mechelen, bewonderden het fascinerende groeiproces van de oesterzwam en proefden de meesterlijke vegetarische hapjes die Funky Jungle bereide met de allereerste officiële kweek van Coflab. Twintig, ja, want meer hapjes konden we met

OK, ze is nog niet helemaal zoals we ze gedroomd en ontworpen hebben. OK, het heeft een jaar langer geduurd dan verwacht. OK, ze draait nog niet op volle toeren. Maar WOW, we zijn gestart en ze krijgt elke week meer vorm door voortschrijdend inzicht.